pivo-pivo.czpivo-pivo.cz svět pivasvetpiva.cz databáze degustovaných piv pivní trh pivovar Nomádpivovar Nomád pivní rozmanitostPivní rozmanitost

 
jméno
heslo
homepage

    Husitská 37, Praha 3 | mobil: +420 777 241 558 |  redakce@svetpiva.cz |  obchod@svetpiva.cz

minilogo
 

Sem vložte text vystihující charakter rubriky i s HTML syntaxí

vytisknout článek Vaříme stout

Protože si tento týden můžete u nás zakoupit stoutové kvasnice, není od věci si říct, jak si takový stout uvařit.

Jak bylo uvedeno v Aktualitách(link), tento týden si můžete v Podskalské kromě kvasnic typu ale, ležák, weizen zakoupit i kvasnice na svrchně kvašená piva stout(výdejní čas je úterý a čtvrtek od 17 do 19 hodiny). Pokud by někdo nevěděl, co se skrývá za označením pivní kategorie stout, připomínám nejznámějšího zástupce této kategorie, pivo Guinness, případně popis od Víti Dvořáka(zde).

Teď ale k samotnému vaření:

složení sladů:

k danému stoutu(množství je odvislé od vámi zvolené stupňovitosti):
50 % plzeňský slad
5 %barvící
10 % pražený ječmen
35 % mnichovský

Chmelení – 30gr anglického chmele Challanger pro várku 20 litrů

Postup: vystřít do 68°C , hodinu držet při teplotě 68-70°C, scedit, chmelovar 75 minut, chmel přidat hned na začátku chmelovaru. Zchladit na zákvasnou teplotu 15-16°C – teplota při kvašení může vystoupat až na 22°C.

Pro 12-ti stupňové pivo nechat prokvasit pod 4, ležení při 4-5°C po dobu 14-17 dní.

Dej Bůh štěstí.


vytisknout článek Vytisknout článek


autor Autor: Honza Kočka
přidáno Přidáno: 30.03.2009 09:44
   
počet zobrazení Zobrazeno: 8030x
hodnocení Hodnocení: 0
hodnotících Hodnotících:

Hodnocení

Pro hodnocení článku se nejprve přihlašte.
Komentáře:
otazkapeter
na 7kg zmesy sladou je potreba kolkych litrou vody? Je mozne pridat aj...
Re: Re: Re: vas nazor?Petr
Omlouvám se, dlouho jsem tu nebyl, tak jsem nemohl reagovat. Sklo se...
Re: Re: vas nazor?pavel kocian
dobrý den pane Petře, je možno od Vás odkoupit pivní sklo s logem? je...
Re: Re: Re: Ovesný stoutVláďa
Nějaká doba uplynula, tak mi nedá zvědavost abych se nezeptal na výsledek:)
Re: Re: Ovesný stoutp.h.h.
No, já bych místo pošklebování raději uvítal nějakou praktickou radu....
Re: Ovesný stoutVláďa
Dej pak vědět jak chutná stout odkvašený kvasnicemi na weizen:)
Ovesný stoutPetr Hrkal
na základě článku a následných poznámek v diskusi zkusil jsem uvařit...
Re: Re: Re: Re: Re: použití nesladovaného zrnaPetr
1. Jasně že můžeš a v pivovaře se normálně vločky nepoužijí. Sam se...
Celkem 24 komentářů, poslední 19.05.2013 18:18 Komentovat

Aktuality

 
•  19.06.2014 08:40

Náhodný snímek

 
lbh1_chmelovar
27.11.2007 21:26
počet zobrazení 2015x  komentářů 0  hodnocení 3,5

Nejčtenější články

 
1188
•  25.09.2014 01:32:00

Nejkomentovanější články