pivo-pivo.czpivo-pivo.cz svět pivasvetpiva.cz databáze degustovaných piv pivní trh pivovar Nomádpivovar Nomád pivní rozmanitostPivní rozmanitost

 
jméno
heslo
homepage

    Husitská 37, Praha 3 | mobil: +420 777 241 558 |  redakce@svetpiva.cz |  obchod@svetpiva.cz

minilogo
 

vytisknout článek Zařízení pro domácí vaření piva

Zařízení pro domácí vaření piva



Že by se homebrewáři mohli dočkat malé varny vhodné pro vaření piva ve stísněných prostorách, nás ve svém článku informoval pan Rufer.

Úvodem několik slov o nás. Jsme z firmy, která se zabývá výrobou a dodávkami strojů pro výrobu nápojů. Vyrábíme a dodáváme jednotlivé stroje nebo linky na výrobu a stáčení sycených nápojů od výkonů 250 l/h, horní hranice výkonu není ohraničena. Mezi naše výrobky patří např. stroj CW 250M pro výrobu a stáčení sycených nápojů, přičemž nápojem mohou být jak voda nebo nealkoholické nápoje s obsahem sirupu (obsah oxidu uhličitého je možné nastavit /zvolit/). Tento stroj může být rovněž použit pro stáčení např. piva pod atmosférou oxidu uhličitého. Samozřejmě při své činnosti sledujeme, co se děje v oblasti výroby nápojů a sledujeme také, co se děje v kuchyních, sklepích a garážích našich homebrewářů. Během minulého roku jsme začali uskutečňovat náš dlouholetý sen, kterým byl návrh a výroba mikropivovaru. Naše představa byla, aby každý, kdo bude mít zájem o výrobu vlastního nápoje „pivního“ typu měl k dispozici zařízení, které by mu umožnilo uvaření určitého množství piva, podle klasické receptury. Toto zařízení by mělo být jednoduché, aby ho bylo možno provozovat v každé garáži, případně s určitým omezením i v panelákovém bytě. Tím navazujeme na článek na pokračování přítele Jiřího Vinopala Vaření v paneláku I-III. Jeho přečtení bylo posledním impulsem k popsání našich zkušeností.

Rozhodli jsme se navrhnout a vyrobit zařízení, které by mohlo sloužit bez dalších úprav domácím vařičům k výrobě piva, splňovalo požadavky na jeho domácí vaření, bylo cenově přijatelné a umožňovalo dostatečně uplatňovat nápady homebrewářů. Základní technické parametry jsme stanovili tak, aby bylo možno využít i některé běžně dostupné prvky, např. KEG sudy. Tedy: objem varné nádoby 50 l, ohřev el.proudem, napětí 3x400 V (v krajním případě 230 V), instalovaný příkon cca 3,2 kW s možností jeho regulace, míchání jednoduchým míchadlem poháněným el.motorkem

Vzhledem k tomu, že není možné navrhovat zařízení bez znalosti technologie, ke které je určeno, byla vyrobena nádrž pro vaření, ve které bylo během roku provedeno několik varů. Ty měly za úkol vyzkoušet a ověřit, zda nádrž a další části zařízení (topení, míchání aj.) vyhovují svému určení. Výsledkem je zařízení, které můžeme nabídnout zájemcům o domácí vaření jako celek, s nímž mohou ihned začít pracovat.

Základem je nerezová nádrž o objemu 50 l (průměr 400 mm, výška 480 mm), která má na vnější straně dna připevněna 4 plochá topná tělesa, každé o příkonu asi 800 W. To umožňuje jejich řazením měnit topný příkon v podstatě od 0 do 3200 W, což je dostatečné pro uvedení náplně nádoby do varu a posléze udržování varu sníženým příkonem. Míchání je zajištěno trojlistým míchadlem, poháněným motorkem. Jeho otáčky se dají do určité, plně postačující míry, měnit. Scezování se provádí přes scezovací nerezové síto, které se do nádoby vkládá jen při scezování. Obsah varné nádoby se vypouští klapkou Js 25, umístěnou ve dně nádoby. Pro měření teploty ve varné nádobě je používán přenosný teploměr, který slouží rovněž pro kontrolu teploty v kvasných nádobách. Varná nádoba je opatřena odnímatelnou izolační vrstvou, která snižuje tepelné ztráty při vaření a tím šetří i energii potřebnou pro výrobu. Pro první část výrobního procesu je nádoba zakryta nerezovým víkem. Celkový pohled na varnou nádobu a umístění topných těles je na konci tohoto příspěvku a odpovídá stavu asi v polovině minulého roku. Popis průběhu vaření je poněkud zdlouhavější, ale v zásadě je používán klasický recept podle ing. Šuráně. Samozřejmě základní zařízení je doplněno dalšími nádobami (1 až 2, objem 20 – 30 l) z libovolného materiálu, které slouží pro manipulaci s vodou nebo dílem během výroby. Pro dokvášení (ležení) mohou být použity buď PET nádoby různých objemů nebo nerezové KEG sudy o objemu odpovídající vsázce (30 nebo 50 l).

Cena základního zařízení (varná nádoba s krytem, odnímatelný izolační plášť, scezovací síto, teploměr, míchadlo) vychází do 30.000 Kč.


Varna

Varna - topné těleso


vytisknout článek Vytisknout článek


autor Autor: Honza Kočka
přidáno Přidáno: 31.01.2008 10:12
   
počet zobrazení Zobrazeno: 19410x
hodnocení Hodnocení: 0
hodnotících Hodnotících: 0

Hodnocení

Pro hodnocení článku se nejprve přihlašte.
Komentáře:
Re: Zarizeni pro pivovar Alexandra Jakubcová
Dobrý den, je-li Váš zájem o domácí pivovar ještě aktuální, mohu Vám...
Re: Zarizeni pro pivovar Honza Had
nebo tady:...
Re: Zarizeni pro pivovar Honza Had
1000l je už docela dost ale zkuste to např. tady...
Zarizeni pro pivovar Kozlov
Hledam,zarizani pro pivovar : varna obj. 10 Hl a zcezovaci kad tel...
Re: Re: inspirace ???Ha-ry
Samozřejmě že při 200l vaření se to bude pohybovat někde jinde, ale nám...
Re: inspirace ???Honza Kočka
Jo jo, vypada to hezky. Jenze varna na 200l stoji 8 tisic Euro. To je...
inspirace ???Ha-ry
Našel jsem na webu tento odkaz možná by to posloužilo jako inspirace....
Re: Re: Pivovárek od MEVAHonza Kočka
Zustal jediny prototyp, pro nezajem se nezacal vyrabet. Podminak byla...
Celkem 25 komentářů, poslední 25.01.2013 12:50 Komentovat

Aktuality

 
•  19.06.2014 08:40

Náhodný snímek

 
kurz č. 5
29.05.2009 09:27
počet zobrazení 1442x  komentářů 0  hodnocení 0

Nejčtenější články

 
689
•  25.09.2014 01:32:00

Nejkomentovanější články