pivo-pivo.czpivo-pivo.cz svět pivasvetpiva.cz databáze degustovaných piv pivní trh pivovar Nomádpivovar Nomád pivní rozmanitostPivní rozmanitost

 
jméno
heslo
homepage

    Husitská 37, Praha 3 | mobil: +420 777 241 558 |  redakce@svetpiva.cz |  obchod@svetpiva.cz

minilogo
 

vse co se toci okolo napovedy, rad, doporuceni

vytisknout článek Vaření domácího piva

Rád bych na začátek uvedl, že nechci úplně přesně popisovat jak jsem konkrétní typ vařil. Tento postup je sice zaznamenán na jedné z fotek (i když není úplně čitelný), ale protože jsem vycházel z informací získaných na světpiva.cz nebo z jiných zdrojů, tak tyto postupy jsou víceméně každému dostupné.

To, o čem bych se rád zmínil jsou problémy, nebo drobné komplikace na které každý „domácí pivovarník“ musí přijít sám.

Když jsem se rozhodl „uvařit“ si domácí pivo a začal se pídit po informacích jak na to, tak jsem narazil na zmínku o mladinových koncentrátech z VÚPS. Vřele tuto zkušenost každému doporučuji. Argumenty typu „je to pivo v prášku a není tedy na něm co zkazit“ nejsou úplně na místě. Když pak takto první zhotovené pivo voní po malinách, a přitom vím že jsem tam žádné ovoce nepřidával, je jasné že se někde vyskytla chyba .

Pak už nezbývá nic jiného než opustit velkolepé plány, vylít onu tekutinu do kanálu, a zajít spravit si chuť do nejbližšího „limonádového klubu“ na půllitr oblíbeného moku a na pokec s přáteli.

Nebo je tu druhá varianta, ta kterou jsem zvolil já a věřím tomu že i většina nadšenců, a to začít pátrat,kde že je ten zakopaný pes. Je jasné že po doplnění několika drobných základních informací vyjde najevo, že ona teplota na spodní kvašení v koupelně, i když to byla nejchladnější místnost k dispozici, byla pro kvasinky příliš vysoká. Pak ani nepomáhá „prohlásit chybu za vlastnost“ a vložit před pitím do piva kolečko s citronem jako do Corony, ale je nutné udělat další, určitě lepší várku.


várečné kvasnice

Jilek - kvasnice s mladinou

Po odladění základních věcí jako je třeba chlazení při kvašení nebo regulace tlaku při ležení v domácích podmínkách, dojde zajisté každý do té fáze, že by rád vyzkoušel jak to dělají tam někde v ráji, přímo v srdci pivovaru. A po návštěvě např. 0tého srazu příznivců homebrewingu, vybaven surovinami se nadšenec vrátí domu aby začal okupovat kuchyň.

S tím se vynoří další problémy. On ten slad vlastně není našrotovaný, a na mlýnku na mák to trochu nejde. Mlýnek na kafe zas rozšrotuje moc a nebude se dát pak filtrovat. Ona ta filtrace přes hadr taky není moc produktivní. A co vlastně chlazení ? Lednička bez úpravy je na kvašení studená a na ležení zas moc teplá.


Jilek - Slad

Šrotovaný slad

Takovýchto drobných problémů se najde celkem víc. Ale pokud to člověk nezkusí, tak neví co má příště zlepšit. Většinou to nejsou žádné velké komplikace a to řešení, nebo spíše hraní, je celkem zábavné. Každému bych to určitě doporučoval, za zkoušku to stojí.

Je zapotřebí mít hodně tolerantní rodinu a hromadu kamarádů na degustaci :). Určitě to není na konkurenci velkých pivovarů, ale pouze pro radost, zábavu sobě a hlavě okolí.

Určitě musím doplnit několik stručných informacích o pivku které jsem vařil. Cílem bylo pivo Plzeňského typu, spodně kvašené. 6 kg ječného sladu, vystírka 20l, dalších 20l vody na vyslazování. Chmel 120 g , ale dohromady granule + divoký chmel. Alfu přepočítávat nebudu, to každý musí zkusit sám co mu chutná.


Granulovaný chmel

Chmel hlávkový
Co dál dodat? Cílené množství se nezdařilo, protože jsem ještě neměl sacharometr a nechtěl jsem vysladit moc a udělat pito. Takže z plánovaných 40 l bylo nakonec po chmelovaru a po vykvašení asi jen 20 litrů, ale za to bylo výkonnější :).

1 rmut

Chmelovar
Problém byl (aspoň podle mého názoru), že mladina byla moc silná a nechtěla pořádně prokvasit.

Kvašení - 1.den

Kvašení - 2.den

Kvašení - 3.den

Kvašení - 5.den

Kvašení - 7.den

Po 20 dnech
Pivo tak dlouho dokvašovalo v sudu a při čepování pěnilo jak šlehačka. Ani po otočení o 180° nechtělo opustit půllitr. Muselo se pak delší dobu čekat, ale stálo to za to. Bylo sladké a hořké zároveň. Po 2 měsících ležení nebyl zkvašen všechen cukr a chmele na tak malou várku bylo také dost.

Mira Jilek - zapisky

Nezbývá mi nic jiného než popřát všem „domácím pivovarníkům“ ono příslovečné a jediné správné pro tyto pokusy: „Dej bůh štěstí“


vytisknout článek Vytisknout článek


autor Autor: Miroslav Jílek
přidáno Přidáno: 21.05.2006 20:37
   
počet zobrazení Zobrazeno: 7815x
hodnocení Hodnocení: 0
hodnotících Hodnotících: 0

Hodnocení

Pro hodnocení článku se nejprve přihlašte.
Komentáře:
ObrazkyBeerbuddy
Chybaju tu obrazky - vsetky maju nenajdeny link. Je to mozne opravit?
home - doma, brew - pivoFanda
http://www.youtube.com/watch?v=6Iaj0h_uAyg&feature=channel_page
Re: otázkaMíra Jílek
Já jsem teploměr nekupoval, nicméně cena byla kolem 1000Kč. Jednou mi...
Re: metoda pokus-omylneználek
Co je to "nekroužkoval"?
Re: otázkahroch
Já jsem si pořídil digitální teploměr se signalizací překročení teploty...
otázkaLibor
Mohli by ste mi prosím poradiť, kde sa dá zohnať teplomer ktorý...
metoda pokus-omylAleš Ondrůšek
... bývá mnohdy nejlepší cestou k výsledku!!! Taky jsem na první várce...
Celkem 7 komentářů, poslední 17.01.2010 02:16 Komentovat

Aktuality

 
•  22.01.2012 22:35
•  22.01.2012 22:32

Náhodný snímek

 
kurz č. 5
29.05.2009 09:21
počet zobrazení 1615x  komentářů 0  hodnocení 0

Nejčtenější články

 
558
•  13.04.2014 10:59:00

Nejkomentovanější články

 
2
•  13.04.2014 10:59:00